Det är så fint att det nästan gör ont

Det är så fint att det nästan gör ont. I den tropiska natten, mellan ett hav av stjärnor och ett hav av plaskande fisk, tar vi en sista drink.

Kvinnor på den gnistrande stranden säljer färsk ananas, papaya och mango. Det är sjukt billigt. Platsen är till brädden fylld av smaragdgrön förtrollande magi. Av en djupare fridfull känsla av balans, avslappning och andrum.

Det är här den finns, den speciella Fjärran östern-harmonin. En plats mer mättad av romantik får man leta efter. Luften är mycket sensuell. Här är farligt exotiskt.

Här kan inget ont hända. Stolta massajer vakar över oss, de ser i mörkret och rör sig ljudlöst. Det är som att förpassas till Edens lustgård. En alldeles egen planet som inte längre är jorden.

Du kan äta som en shejk och festa bland molnen. Dansgolven sjuder av ren festlust, utan tillstymmelse till aggressivitet. Ät som en kung, shoppa som en sultan och dansa som om det inte fanns någon morgondag.

Och ungarna har superkul på Bamseklubben. Vi föräldrar njuter av att bara vara vi två en stund. Sen lekte vi alla i en gigantisk pool med vattenrutschkana.

– Very good, säger servitören och skrattar medan hans kollegor applåderar.

Dikten är ihopsatt av citat som är ordgrant hämtade från resetidningarna Allt om resor, Vagabond och RES samt från DN Resor och från resejournalistik i Aftonbladet och Svenska Dagbladet (SvD). Dikten finns med i min studie ”Glitter och glamour – turismen i resejournalistiken”, utgiven av nätverket Schyst resande 2012. I studien finns källor till citaten.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)