På gång 2019

 

Mer information om vad som är på gång hittar du på min facebooksida. Och aktuella kommentarer på twitter

Jag har just avslutat skrivit en rapport åt Arena Idé om de mest otrygga formerna av tidsbegränsade anställda. Tillsammans med Sten Svensson har jag vidare skrivit en rapport åt Byggnads om gymnasieskolans yrkesprogram. Nästa rapport, som ska ges ut av Arena Idé, kommer att handla om svenska företag som avskedat fackligt aktiva vid fabriker i utvecklingsländer.

Senaste publicarade rapporten heter "obehöriga att underkänna" och är ugiven av Tiden. Jag har även skrivit två rapporter åt Katalys, "Fattigdom gör inte människor friskare" och "På tal om sjukförsäkringen". Har vidare  nyligen skrivit texter om den fackliga situationen i länder i Europa och Asien (på uppdrag av Union to Union). Vidare har jag nyligen gjort klart fyra rapporter åt LO inom ramen för projektet Det goda arbetet. Nu arbetar jag med två nya rapporter om skolan (båda tillsammans med Sten Svensson).

En studie om a-kassan kom nyligen ut, skriven på uppdrag av Katalys. Vidare har jag varit redaktör för två nya nummer av Första Linjen (Seko Stockholm) och hållit i två nya omgångar av Jämlikhetsakademin.

Arena Idés arbetsmarknadspolitiska rapport 2018 "Vem står upp för arbetsrätten?" kom ut i augusti. Den finns att ladda ner här. Rapporten om den offentliga sektorns mötes- och resepolicyer, skriven på uppdrag av Schyst resande, kan laddas ner här. Den sistnämnda rapporten skriver jag tillsammans med Magnus Nilsson.

Åt Katalys har jag skrivit rapporten "Klassamhället och döden" (2018). Den publicerades under våren.

Tillsammans med Agneta Gunnarsson har jag vidare skrivit rapporten "Stop Gender-Based Violence – The Struggle of the Global Unions". Utgivare Union to Union (2018).

Rapporten om facklig organisering har kommit ut (Samkak/Tiden, 2017), liksom rapporten om arbetsvillkor vid svenska företag i Indien (utgivare Swedwatch). Nyligen besökte jag Bangalore som ett led i arbetet med den sistnämnda studien.

Studien åt Vision om vad det innebär att fackförbundet är en Fair Union är klar. Underlaget är intervjuer med ett antalet medlemmar som jobbar kring idén

Tillsammans med Agneta Carlesson och Petter Bolme har jag skrivit jag en artikelserie om svenskt bisatånd som kanaliseras av svenska företag. Artiklarna har publicerats i både Omvärlden och Arbetet.

Rapporten om egenanställningar är klar (Futurion). En annan nya rapport handlar om Ilmar Reepalus välfärdsutredning (Katalys). Snart är även den nya rapporten om upplevelsen av diskriminering klar, uppdragsgivare är Stockholms stad. 

Min tionde rapport om villkoren för utländska bärplockare har kommit. "En alltmer osäker bransch – om villkoren för utländska bärplockare 2016", Arena Idé, 2016.

Tillsammans med Karin Thorasdotter har jag skrivit rapporten "Osäkra jobb – Fackliga strategier för att förhindra missbruk av tidsbegränsade anställningar". Utgivare är Arena Idé. * * *

Boken "Den blåbruna röran – SD:s flirt med Alliansen och högerns vägval" (Leopard, 2016) har kommit ut. För information om om boken (kommentarer, recensioner etc), se min facebooksida. 

Rapporten "Vart är resejournalistiken på väg?" har kommit ut. Utgivare är nätverket Schyst resande. Rapporten är en uppföljning av den tidigare rapporten "Glitter och glamour – turismen i resejournalistiken" (2012). * * *

En annan nyutkommen rapport är "Vad ska folkhögskolan vara? Olika bilder av folkhögskolans form och innehåll". Den handlar om det nya förslaget till statligt bidragssystem till folkhögskolor. Även i detta fall är Arena Idé utgivare.* * *

Jag har nyligen slutfört arbetet med en studie om relationen mellan olika anlitandeformer (anställningar plus F/FA-skattare) och tillgången till socialföräkringssystemet. Rapporten heter "Den tredelade arbetsmarknaden – Om olika anlitandeformer och möjligheten till socialt skydd. Det är en underlagsrapport till analysgruppen Arbete i framtiden (under framtidsminister Kristina Persson). Rapporten går att ladda ner här.

* * *

Den rapport som jag och Agneta Gunnarsson skrivit åt We Effect om global jordbrukspolitik, "Jordbruk som minskar fattigdom" finns nu att ladda ner. Det kan du göra här.

* * *

Jag har tagit fram tre skrifter åt IF Metall om hur jämställdhet i arbetslivet, i samhället och inom den egna organisationen. Ett annat avslutat arbete är skriften "Kooperation – en del av framtiden" som jag skrivit tillsammans med Curt-Olof Mann. Utgivare är Svensk Kooperation och Arena Idé. Ett nytt stort projekt är en förnyad analys av SD:s ideologi med mera, uppdragsgivare är Katalys.

* * *

I Almedalen 2016 medverkade jag i ett seminarium om högerpopulism, ett om osäkra anställningsvillkor och i ett om abortpolitik.

* * *

Här bli jag intervjuad om generell välfärd som mål för biståndet. Och här om när Electrolux sparkade fackligt aktiva i Thailand. Och här pratar jag om globala ramavtal mellan transnationella företag och globala fack.

 

 

 
 
 
 
 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)